maandag 19 december 2011

Journalistiek


Journalistiek wordt ook wel de 4e macht genoemd, dit is de controlerende macht. De andere 3 machten zijn: 1. Wetgevend 2. Uitvoerend en 3. Rechtsprekend.
De definitie van journalistiek is het verzamelen van actueel nieuws en het bewerken voor de consument. Hierbij moet de journalist altijd denken aan de nieuwswaarde. Voor wie is het interessant?

Journalisten hebben verschoningsrecht omdat het een vrij beroep is. Het zijn de hoeders van het vrije woord, echter moeten ze wel objectief zijn. Objectief zijn bestaat uit feiten en het valt dus te controleren.

De waarheidsvinding is dus erg belangrijk. Bij de waarheidsvinding komen er een aantal dingen bij kijken zoals het perspectief.
Hier wordt het onderwerp uit verschillende standpunten benaderd. Om dit te willen bereiken moet je meerdere bronnen raadplegen om zo meerdere kanten van het verhaal te ontdekken.

Dit staat ook wel bekend als hoor en wederhoor. Bij haar raadplegen van bronnen moeten deze bronnen ook vermeld worden in het stuk dat gepubliceerd gaat worden.
Dit heet bronverificatie. Het is belangrijk om deze bronnen te vermelden, want anders kan iedereen zo een verhaal bedenken. Alleen bij grote belangen is dit niet verplicht. Journalisten moeten er dus voor zorgen dat het hun verhaal naar waarheid is gesproken, maar hebben wel persvrijheid, ze mogen hun mening geven. Dit moeten ze wel binnen de beperking houden.

Het laatste wat erg belangrijk is in een gepubliceerd stuk is dat de 5 w’s er altijd in voorkomen. De 5 w’s zijn: wie, wat, waar, waarom, wanneer en hoe.
De 5 W's (en 1 H) zijn vragen waarop een journalist antwoord geeft in zijn artikel. Dit is de belangrijkste informatie die een lezer wil krijgen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

INTERVIEW


Als je een interview afneemt moet dat wel duidelijk zijn en je moet wel de juiste informatie vragen en verkrijgen.
Door dat te doen moet je eerst je doel bepalen waarom je een interview afneemt en wat je precies wilt weten van degene waaraan je het vraagt. Met een interview zijn er veel verschillende soorten vragen en betekenissen.

Directe vraag:
Als je directe vragen stelt wil je dus duidelijke informatie verkrijgen die antwoord geven op jou vraag
Indirecte vraag: Indirecte vragen zijn vragen die niet precies het antwoord geeft maar een beetje het verhaal er om heen. Bijvoorbeeld iemand interviewen voor in een tijdschrift. Je hoeft dan niet specifieke informatie te hebben maar gewoon een verhaal van iemand.
Open vraag: Een open vraag is waar duidelijk een antwoord in word uitgelegd en niet kortaf word beantwoord met ja of nee.
Gesloten vraag: Bij gesloten vragen kun je alleen antwoorden met ja of nee of je hebt een optie voor meerkeuze.
Hoofdvraag: Hoofdvragen zijn belangrijke vragen die je direct informatie geven die je nodig hebt.
Doorvraag: Doorvragen doe je als je niet direct antwoord hebt gegeven op je vraag. Je gaat er dus in doorspelen net zo lang tot je wel je antwoord hebt gekregen tenzij diegene aangeeft dat hij/zei er geen commentaar of antwoord op wilt geven.
Controle vraag: Een controle vraag stel je ter bevestiging van iets. Gewoon om zeker te weten of het daadwerkelijk zo is.
Suggestieve vraag: Iemand met een vraag in een bepaalde richting sturen en dwingen antwoord te geven.
Impertinente vraag: Impertinente vragen worden niet veel gesteld. Het is namelijk een soort vraag die je op een wat brutalere wijze aan iemand stelt. Je kan er wel een direct antwoord op geven maar veel mensen zullen bij dit soort vragen afhaken.





 
----------------------------------------------------------------
Tijdens het vak journalistiek hebben wij vorige week geoefend met interviewen. Wij Romy, Linda, Estelle, Nida en Siham stelden ons de vraag wat vinden de mensen van het nieuwe station en hebben 8 personen geïnterviewd in Arnhem station. 

We hebben de volgende vragen gesteld:

- Bent u tevreden over het nieuwe station in Arnhem?
- Wat vindt u van de aanbod van de winkels?
- Hoe vindt u de situatie oud/nieuw op dit moment?
- Wat vindt u van de nieuwe dienstregeling?


Hieronder de resultaten
persoon 1: De eerste geïntervieuwde was 26 jaar oud en is werkzaam.
Hij is tevreden over het station en alles is makkelijk te vinden. Het aanbod van winkels is wel goed maar nog een beetje chaotisch, maar dat is vooral omdat het op het moment vrij rommelig is op en rond het station.
Verder vindt hij het er wel goed uitzien. Van de dienstregeling heeft hij vrij weinig gemerkt.


persoon2: Richard van Vlaanderen is 34 jaar en is werkzaam.
Heel erg tevreden is hij over het nieuwe station. Van het aanbod van winkels merkt hij niet zoveel omdat hij er alleen komt om naar huis te gaan.
Hij vindt de situatie niet ideaal maar wacht af wat er gaat gebeuren. Van de dienstregeling zei hij dat het raar was dat ze dat veranderd hebben, maar dat hij het er maar mee moest doen.
 
persoon3: Youri is 16 jaar en zit op school.
Youri vindt alles best, zolang hij maar naar huis kan. Het aanbod van winkels is goed, je kunt er van alles krijgen, maar meestal neemt hij een broodje.
Hij let niet zo erg op de situatie en heeft er dus ook weinig last van de dienstregeling.

persoon4: Isabelle is 18 jaar en studeert.
'Ik ben tevreden, kan alles goed vinden en heeft er geen problemen mee.' Van het aanbod zegt ze dat het voldoende is maar dat ze wel moet zoeken tot ze vind wat ze nodig heeft.
De situatie op het station had beter gekund, maar het is niet anders.
Over de nieuwe dienstregeling is ze duidelijk minder te spreken. Ze heeft nu andere tijden en moet alles erop aanpassen.


persoon5: Marieke is 19 jarige student.
Op de vraag of ze tevreden is over het station antwoordde ze; 'Ja en nee, het is rommelig omdat ze op en om het station nog aan het bouwen zijn.' Het aanbod vindt ze goed, leuk dat er een Starbucks zit.
Ze weet niet hoe het station er eerst uitzag maar tijdens de verbouwing was het erg rommelig.
Van de nieuwe dienstregeling heeft ze niks gemerkt.

persoon6: Sjoerd is 22 jaar en komt uit Nijmegen.
Hij is wel tevreden over het nieuwe station en hij vindt dat het mooi is geworden. Er zijn genoeg winkels en je kunt kiezen wat je wilt eten.
Hij zou alleen wat meer restaurants willen zien. Het station is beter geworden, heeft betere voorzieningen. Ook voor hem is er qua dienstregeling weinig verandert.

persoon7: Marianne is 53 jaar en werkt.
Ze vindt het een hele vooruitgang met hoe het eerst was. Door de trappen haalde ze vaak haar trein niet. De winkels vindt ze prima, ze maakt er niet zoveel gebruik van omdat ze meteen doorgaat naar huis of werk.
Wat ze er nu van vindt: 'Tja, ik doe het er maar mee, ik vindt het alleen belachelijk dat het zoveel tijd en geld kost.' Voor haar is de dienstregeling nauwelijks verandert.

persoon8: Dennis is 25 en studeert in Utrecht.
Hij vindt station Utrecht er beter uitzien dan dat in Arnhem. Hij is wel blij met de Starbucks en de andere winkels. Van het oude station vond hij de trappen vervelend en van het nieuwe station zegt hij dat het een beetje kaal is en dat er meer winkels moeten komen.
Van de nieuwe dienstregeling heeft hij niks gemerkt.

conclusie
( = antwoord op de centrale vraag) 
De meningen zijn aardig verdeeld onder de reizigers als het om het Centraal Station gaat. Maar 4 mensen zijn echt tevreden en 3 mensen zijn echt ontevreden.
Over het aanbod van winkels zijn de mensen het bijna unaniem eens. Slechts 1 persoon kan het niet zo veel schelen welke winkels er zijn en de andere 10 zijn tevreden.
Over de situatie nu hebben de reizigers wel veel aan te merken. Ze vinden het nog lelijk, rommelig en kaal. Maar het heeft al wel betere voorzieningen dan een tijdje terug. Een paar mensen zijn ook heel blij dat die vervelende trappen weg zijn.
En van de gewijzigde dienstregeling hebben niet veel mensen last en vinden ze ook niet vervelend.

Ik heb dit blog gemaakt voor het vak journalistiek. Om meer kennis te krijgen hoe je mensen het beste kunt interviewen en wat journalistiek nou precies is.
Ik heb er veel van geleerd en vond het wel een leuke opdracht.