woensdag 20 juni 2012


KAUWGOM
Kauwgom kauwen doen mensen al eeuwen, alleen is het niet altijd de witte rubberachtige kauwgom geweest waar we nu op kauwen. Eskimo’s kauwen al honderden jaren op taaie walvishuid, Chinezen op ginsengwortel en Indianen op cocabladeren en de hars van sparrenbomen. Mensen kauwen kauwgom omdat ze er rustig van worden en omdat ze zich beter kunnen concentreren als ze kauwen.
Toen ontdekkingsreiziger Columbus in 1492 Amerika ontdekte schreef hij in zijn dagboek over Indianen die op hars uit bomen kauwden. Amerikanen namen deze gewoonte over, maar probeerden een smakelijk alternatief te vinden voor de sparrenhars. John Curtis vond de eerste commerciële kauwgom uit, met pepermuntsmaak. Hij noemde deze: Main Pure Spruce gum. In 1871 opende de eerste kauwgomfabriek haar deuren.
Kauwgom werd naar Europa gebracht door de geallieerden, Amerikaanse soldaten die een einde maakten aan de Tweede Wereldoorlog. Zij deelden pakjes kauwgom uit aan de mensen die ze hadden bevrijd.
Wist je dat kauwgom vroeger gezoet werd met normale suiker? Dat was natuurlijk helemaal niet goed voor de tanden! In 1981 kwam het eerste pakje Sportlife kauwgom met zoetstoffen op de markt, dat was gelijk een hit!



De geschiedenis kauwgom

7000 jaar geleden in het stenen tijdperk hielden ze er al van om op iets te kauwen. Maar niet op kauwgom maar op schors en bladeren van een boom. De Maya’s uit Amerika Kauwden op het rubberachtige gom van de Sapodillabomen. (Dat spreek je uit als: Sapodielia.) De Grieken waren 2000 jaar geleden de eerste die op mastiek kauwden. Mastiek is gom. Zij gebruikten mastiek niet omdat ze de kauwgom lekker vonden maar om een frisse adem te krijgen en om je tanden schoon te maken. De mastiek komt uit de mastiekboom. Vanaf 1850 werd in Noord-Amerika gezoete kauwgom verkocht uit de fabriek.

In Nederland brak het gekauw pas echt los aan het eind van de 2e wereldoorlog. De Amerikaanse soldaten brachten hun kauwgom mee naar Nederland en gaven het aan Nederlandse meisjes die ze wel leuk vonden. De meisjes vonden dat eigenlijk best stoer. Er was nu weinig geld om kauwgom te kopen dus soms deelden de mensen hun kauwgom: ze kauwden om de beurt op een kauwgommetje. Vooral verliefde mensen deden dat.


Hoe wordt kauwgom gemaakt.
Kauwgom wordt gemaakt in een fabriek.
In de fabriek staan veel machines. Daarin wordt de kauwgom gemaakt. Eerst gaan de stukken gom in de smeltmachine. De smeltmachine roert de stukken gom door elkaar. De gommen worden warm gemaakt. Dan worden ze zo dun als olie. Want dan gaat het roeren gemakkelijker. Daarna strooien ze suiker bij de gom. De suiker die er doorheen wordt gestrooid, is poedersuiker. Poedersuiker klontert niet.

Als de gommen weer koud zijn, gaan ze in de kneedmachine. De suiker gaat er natuurlijk ook bij. Beetje voor beetje. Ook het smaakje van de kauwgom gaat in de machine. En een kleurstof natuurlijk ook. Die geeft de kauwgom een kleurtje. De kneedmachine kneedt alles goed door elkaar. Dan is het kauwgom. Maar het ziet er nog wel raar uit. De vorm is dan nog niet goed. Er moeten nog stukjes van gemaakt worden. Weer gaat de kauwgom een machine in. Die maakt er een lang, breed kauwgomlint van. Het kauwgomlint gaat door een walsmachine. Zo heet die machine. Daarin zitten zware wielen. Dat zijn de walsen. Het kauwgomlint moet tussen de walsen door. Daar wordt het plat gemaakt. Het gaat erg langzaam, anders breekt de kauwgom. Meteen erachter staat de snijmachine. Die snijdt de kauwgom in stukjes. Dan zijn de kauwgomblokjes en kauwgomstrips klaar. Na het inpakken wordt de kauwgom dan naar de winkels gebracht.

Een grote fabriek waar kauwgom gemaakt wordt is Wrigley's in Amerika.

Waar komt kauwgom vandaan?

Het belangrijkst van kauwgom is de gom. Gom is sap dat uit bomen wordt gehaald. Gom zit niet in alle bomen, maar in ongeveer 20 soorten. De gom van bomen is verschillend. De ene gom is bijvoorbeeld harder dan de anderen bomen.
Iemand die gom uit de bomen haalt heet een chiclero. (tjieklero) een chiclero heeft een mes waarmee hij de schors van de boom haalt. Hij maakt er dus een gat in. Dat gat heet een wond. Uit de wond stroomt dan de gom. Als je de gom even laat staan wordt het dikker en geel. Dan kan het naar de fabriek waar de ingrediënten in gaan.
Er is ook een gom die niet uit bomen komen maar in de fabriek wordt gemaakt. Ze maken de gom alleen na. Het sap uit de bomen heet natuurlijke gom en uit de fabriek heet kunstmatige gom.
Gombomen groeien in het oerwoud. Een oerwoud is erg warm en groot. De bekendste gomboom is: Sappodilla (dat spreek je zo uit: Sapodielja), het sap van deze
Boom heet chicle (dat spreek je uit als: Tsjikkel.) er bestaat een kauwgom die naar de gom is vernoemt, die heet: Chiclets (tsjiklets). Kauwgom komt uit Singapore.

Tenslotte hoe de kauwgom bij de consument terecht komt is dat het in de winkels liggen.
Het is verkrijgbaar in alle winkels.

Zwerfafval
Afval op straat en in het groen vergaat vaak maar traag; zwerfafval kan dus jarenlang voor ergernis en vervuiling zorgen. Kauwgom vergaat pas na minstens 20 jaar, een aluminium drankblikje vergaat nauwelijks.
Zwerfafval heeft weinig gevolgen voor het milieu omdat het consequent wordt opgeruimd, maar het zorgt wel voor ergernis, trekt ongedierte aan en het opruimen kost honderden miljoenen euro's. Schattingen van de totale hoeveelheid zwerfafval in Nederland lopen uiteen van 50 miljoen tot bijna 300 miljoen kilo per jaar.

Zonnepanelen
Hoeveel CO2 uistoot bespaar ik bij gebruik van zonnepanelen.


Door het gebruik van zonnepanelen gaat je CO2 productie met sprongen achteruit. Het gebruik van elektriciteit wordt gemeten in kWh (kilo watt hour). Met 1 kWh kun je 10 lampen van 100 watt een uur laten branden. Dit levert gemiddeld gezien een uitstoot op van 0,43 gram CO2. Een gemiddeld gezin in Nederland verbruikt ca. 3500 kWh per jaar. Dit houdt in dat je met duurzame zonne-energie ca. 1505 gram minder CO2 uitstoot.
Zonnepanelen zijn niet enkel goed voor je portemonnee, ze zijn ook goed voor het milieu. Ze maken gebruik van hernieuwbare energie, zodat ze geen fossiele brandstoffen opgebruiken. Anderzijds hebben ze ook niet de nadelen van deze fossiele brandstoffen, namelijk de CO2-uitstoot.




Groen zijn, duurzaamheid, CO2 verminderen. Allemaal onderwerpen waar tegenwoordig veel over gepraat wordt. In een relatief korte periode is dit een centraal thema geworden in Nederland maar ook in de rest van de wereld. De invloed van deze ontwikkeling is goed te merken in onze levensstijl, de producten die we kopen en de diensten die we afnemen.

Dit is een goede ontwikkeling, vooral ook omdat op ieder niveau bijdragen kan worden. Alle grote bedrijven zijn er actief bezig en veel mensen thuis ook.
Hieronder is het elektriciteitverbruik van een gemiddeld huishouden (2,3 personen) in 2006:

Activiteit

Verbruik (kWh)

C02 uitstoot (kg)

Wassen en drogen

708

466

Koelen

590

388

Verlichting

543

357

Verwarmen en warm water

500

329

Diverse elektrische apparaten

1061

698

Hier zie je dat verlichting een goede derde plaats inneemt. Per individueel huishouden wordt door het verlichten van het huis per jaar dus ongeveer 357 kg CO2 uitgestoten, dat komt overeen met het verbruik van ongeveer 150 liter benzine in een auto. Dit kan gemakkelijk verminderd worden.
Om deze CO2 uit de lucht te halen moeten 18 bomen een jaar groeien of moeten 5,15 zonnepanelen een jaar energie opwekken in Nederland. Per huishouden lijkt dat mee te vallen, maar vermenigvuldig dat maar eens met 7,19 miljoen huishoudens in Nederland!
LED verlichting kan deze CO2 uitstoot en energieverbruik tot wel 90% verminderen. Overstappen op het energiezuinige, duurzame en milieuvriendelijke LED is de makkelijkste manier om een positieve bijdrage aan het klimaatprobleem te leveren!


Stap 2
Wat is een goedkopere manier van elektriciteit?De goedkopere manier van elektriciteit is dat je in plaats van gewone lichten een led lamp of spaarlampen gebruikt. Want zo bespaar je ook energie is beter voor het milieu en hoef je niet zo veel te betalen. En dat is dus zuinig energie verbruiken.


Wat zijn alternatieven voor elektriciteit?De alternatief is dat je zonnepanelen en windenergie kunt gaan gebruiken.

Zonne- energie:
De hoeveelheid energie die door middel van zonnestraling per dag de aarde bereikt is 9000 maal groter dan de energiebehoefte van de gehele wereld! Het is dus logisch dat wetenschappers op zoek zijn naar nieuwe methoden om de zon als energiebron te benutten.

Zonnepanelen:
Zonnepanelen worden nog maar zelden gebruikt om op grote schaal elektriciteit op te wekken. Dit heeft verschillende oorzaken: zonne-energiecentrales zijn duur om te bouwen, de hoeveelheid energie die kan worden opgewekt is afhankelijk van de weersomstandigheden en zonnepanelen zelf zijn erg kostbaar.
Omdat zonne-energie toch belangrijke voordelen heeft, wordt er de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van efficiëntere zonnepanelen. Enkele deskundigen voorspellen zelfs dat zonne-energie op den duur de belangrijkste alternatieve energiebron zal worden. Om het opzetten van zonnecentrales tot die tijd toch te stimuleren worden in sommige landen subsidies verstrekt voor het gebruik van zonnepanelen.


Wind energie:

Hoe werkt het?

Een van de bekendste alternatieve energiebronnen in Nederland is ‘windenergie’.Met behulp van
speciale windmolens kan elektriciteit worden opgewekt. De rotorbladen (meestal 3 stuks) gaan draaien als de wind er langs blaast en zetten de hoofdas in beweging. De as drijft op zijn beurt een generator aan die elektriciteit opwekt. Bovenop de windmolen staat een windmeter. Met behulp van deze windrichting meter kan de kop van de molen automatisch in de richting van de wind worden gedraaid.
Het vermogen van een windmolen wordt bepaald door de grootte van de rotorbladen. Hoe de bladen zijn, hoe groter het vermogen. Daarnaast hangt de elektriciteitsopbrengst af van de hoeveelheid wind .


Voor en nadelen:

Het plaatsen van windmolens heeft helaas nadelen. Ten eerste kan de aanwezigheid van de molens leiden tot
vogelsterfte. De kans hierop is klein. Een serieuzer probleem betreft het feit dat de windmolens op een bepaalde minimale afstand van elkaar geplaatst moeten worden. Omdat de molens de laatste jaren steeds groter worden beslaan windparken tegenwoordig enorme oppervlaktes. Sommige mensen beschouwen de windturbines als ‘horizonvervuiling’. Daarnaast maken de apparaten veel lawaai.
Een ander nadeel is dat windenergie geen constante energieproductie oplevert. De hoeveelheid elektriciteit die kan worden geproduceerd hangt af van de hoeveelheid wind en die is niet constant. Een mogelijke oplossing is het combineren van windenergie met zonne-energie.
Een van de grote voordelen van windenergie is het feit dat er geen CO2 bij vrij komt. Met het oog op het Kyoto protocol is dit een van de redenen waarom de regering het gebruik van windturbines stimuleert. Daarnaast biedt windenergie een goed alternatief voor fossiele brandstoffen aangezien het duurzaam is. In vergelijking met kernenergie heeft windenergie het voordeel dat er geen schadelijk afval geproduceerd wordt.


Hoe erg zijn wij afhankelijk van elektriciteit?We zijn erg afhankelijk van elektriciteit, want zonder zouden we het niet kunnen doen.
Met alles heb je het wel nodig bijv. voor licht, was machine, waterkoker, televisie etc. Zonder energie zou dat niet kunnen. Dus we zijn erg afhankelijk van elektriciteit zonder zouden we het niet kunnen.


Welke bedrijven gebruiken veel elektriciteit?Aardappelverwerkende bedrijven gebruiken veel elektriciteit - met name voor het vriezen - en gas - met name voor de productie van stoom. Die stoom wordt gebruikt voor stoomschillen, drogen en bakken.

Hoe kunnen we voorkomen dat er niet zo veel elektriciteit wordt gebruikt?Meer bespaar producten gebruiken. Dus wind molens, zonnepanelen, led lampen en spaar lampen.



Conclusie:

Ik heb voor de CO2 uistoot gekozen, omdat ik het wel een interessante onderwerp vond.
Ik heb geleerd hoe je best met elektriciteit kunt omgaan dus eigenlijk hoe je het best kunt gaan gebruiken (besparen). De functie van de zonnepanelen en wat een windmolen doet plus wat de voor en nadelen daarvan zijn.

Ik heb ook geleerd hoe het met de klimaat en milieu verder gaat als je niet voldoet aan bezuinigde energieverbruik.

CO2 uitstoot in Nederland verlagen?

Verlichting vormt een grote post op de energierekening. Van het jaarlijkse huishoudelijk verbruik (3402 kWh) gaat ongeveer een zesde deel op aan licht, zo'n 543 kWh. Het opwekken van elektriciteit in de energiecentrale, gebeurt door verbranding van fossiele brandstoffen zoals gas en kolen. Daarbij komen broeikasgassen vrij zoals CO2.

Hierbij komt nog dat het opwekken van elektriciteit erg inefficiënt is, ongeveer 60 procent van de warmte uit de verbranding gaat verloren als restwarmte. De rest wordt wel omgezet in elektriciteit.
Lampen die zuinig zijn met energie, besparen dus meer dan alleen de elektriciteit die ze zelf minder verbruiken ten opzichte van gloeilampen. Ze beperken ook de energie die verloren gaat bij elektriciteitsproductie. Voor het bedrijfsleven geldt dat er vooral TL verlichting gebruikt wordt.
Doordat er zo veel lampen gebruikt worden is ook het voordeel voor het milieu groot als je iets verbeterd aan jouw TL verlichting. Zo kun je de uitstoot van CO2 dus krachtig aanpakken.


40 ton Co² per jaar dat niet in het milieu terecht

Naast het feit dat je bezuinigd op jouw uitgave voor elektriciteit kun je dus ook jouw deel bijdragen aan een beter milieu leveren.
De toekomst voor onze kinderen ziet er zeker beter uit als een ieder zijn verantwoordelijkheid neemt en daar waar mogelijk duurzaam onderneemt.
De slogan is dan ook:
een beter milieu begint bij jezelf.






CO2 uitstoot per kWh per energieleverancier

Bij de keuze welk energiebedrijf je neemt is het niet onbelangrijk te weten wat er per kWh door het bedrijf aan CO2 uitgestoten word.

Hieronder paar leveranciers de lijst van uitstoot voor het jaar 2005, deze gegevens komen van tegenstroom.nl.


De beste oplossing voor CO2 reductie is energiebesparing, de hoeveelheid energie die op kantoor verbruikt word. Thuis staat de verlichting bijna nooit aan maar op je werk is het verbruik per uur en per dag CO2 aan het produceren. Meestal via onzuinige TL verlichting terwijl dit niet meer nodig is.


ENECO-
  Oplaadpaal
Met de NRGSPOT-Light komt Eneco met een nieuwe vorm van een oplaadpaal van de derde generatie. De eerste generatie was vooral groot en opvallend. Een voorbeeld is de allereerste publieke oplaadpaal van Nederland die Eneco in 2008 in Rotterdam plaatste. Dat exemplaar is inmiddels opgenomen in de vaste collectie van techniekmuseum NEMO te Amsterdam. De tweede generatie is nu het meest gangbaar: kleinere palen die geen andere functie hebben. Bij de derde generatie gaat het erom slim gebruik te maken van bestaand stadsmeubilair als reclamezuilen en lantaarnpalen. Zo nemen laadpalen geen extra ruimte in, in het soms drukke publieke domein, en kan geprofiteerd worden van het feit dat ze al op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. Consumenten die beschikken over een OV-chipkaart kunnen bij alle NRGSPOTS van Eneco gratis hun elektrische vervoersmiddel opladen. De oplaadpunten zijn ook inter-operabel met kaarten van andere aanbieders en zijn ook geschikt is voor SMS identificatie en betaling.

SUSTEEN- Co2 compensatie
Susteen helpt je energie te besparen. Ook helpen ze je over te stappen op groene stroom en groen (gecompenseerd) gas. Hierdoor neemt de CO2-emissie af en draagt je bij aan de oplossing van het klimaatprobleem.
Het resterende deel van CO2-emissie kun je compenseren. Dit kan voorkomen uit:
·         Auto gebruik
·         Trein en bootreizen
·         Vliegreizen

CO2 en het klimaat
CO2 is het belangrijkste broeikasgas en de verhoogde CO2-uitstoot levert de belangrijkste bijdrage aan het versterkte broeikaseffect en daarmee aan de klimaatverandering. Om klimaatverandering te bestrijden is het noodzakelijk de CO2-concentratie in the atmosfeer te verlagen. Dit kan door de uitstoot te beperken en door CO2 te compenseren. Bij compensatie wordt de uitgestoten CO2 opgenomen in speciaal daarvoor aangelegde bossen.

zondag 22 april 2012


De structuur van een nieuwsbericht


Duidelijk nieuwsbericht
Het belang van duidelijke nieuwsberichten is dat de lezer in één oogopslag wil zien of het bericht voor hem interessant is.


Functie nieuwsbericht
Een nieuwsbericht moet de lezer snel en duidelijk informeren. Een goed bericht geeft in zo weinig mogelijk ruimte zoveel mogelijk informatie.


Acht eisen aan een nieuwsbericht


  1. het is kort
  2. het behandelt slechts één onderwerp
  3. het geeft antwoord op de vijf w's (wie, wat, waar wanneer, waarom) en de h (hoe)
  4. de belangrijkste feiten staan in de lead (aanhef) van het bericht
  5. het is oprolbaar
  6. de tekst bevat geen taal- of stijlfouten
  7. de inhoud is feitelijk en onpartijdig
  8. het begint met een byline (de auteur) en een dateline (plaats waar het nieuws vandaan komt)
Kort nieuwsberichtHet is zo om een bericht zo kort mogelijk te houden. Een te lang bericht houdt de aandacht niet vast. De lezer haakt dan af. Een goed bericht is niet langer dan zo'n 25 regels (ongeveer 250 woorden). Wanneer een nieuwsbericht langer is dan wordt het een nieuwsartikel genoemd.

Nieuwsbericht gaat over één onderwerp
De lezer vindt het prettig wanneer een bericht over één onderwerp gaat. De kop en de lead vertellen de lezer waar het onderwerp over gaat. Het is dan ook niet logisch om plotseling een ander onderwerp aan te roeren.


De vijf w's en h van een nieuwsbericht
In het bericht moet staan:

  • Om wie gaat het?
  • Wat is er aan de hand?
  • Waar is het gebeurd?
  • Wanneer is het gebeurd?
  • Waarom is het gebeurd?
  • Hoe is het gebeurd?
Wie en wat moeten altijd in de lead staan. Waar en wanneer volgen meestal in de tweede alinea. Waarom en hoe lichten het nieuws toe en kunnen verderop in het bericht staan.


Het nieuwsbericht is oprolbaar
Een goed nieuwsbericht begint bij het belangrijkste en eindigt met het minst belangrijke. Naarmate de lezer verder leest wordt het bericht minder interessant. Deze opbouw is van belang omdat:

  • de informatie overzichtelijk moet zijn;
  • de lezer afdwaalt met zijn gedachten; de aandacht is het grootst in het begin.

Alinea
In een alinea moeten de feiten samenhangen. In de lead staat het nieuws. In de tweede alinea staat bijvoorbeeld de aanleiding voor een rechtelijke uitspraak. In de volgende alinea volgen de argumenten.


De lead

Twee functies van de lead (aanhef)
  1. de lead vat het belangrijkste nieuws kort samen;
  2. de lead nodigt de lezer uit tot verder lezen.

Lead met één element of meerdere elementen
In de lead met één element komt één element voor. Er zijn ook leads met twee of meerdere elementen die met elkaar samenhangen.

Samenvattende en getrapte lead
In een samenvattende lead worden verschillende gelijksoortige nieuwsfeiten ondergebracht. In een getrapte lead worden feiten stapje voor stapje gegeven.

Brug
Een brug is een koppelingszin tussen de lead en de tweede alinea. Hiervoor kan de schrijver de bron, het tijdstip, de plaats of persoon gebruiken.


Journalistiek taalgebruik



Vermijd jargon
Jargon is technische taal die alleen voor deskundigen te begrijpen is. De journalist heeft snel de neiging om het jargon van de deskundige te gebruiken die hij interviewt. Het beste is wanneer een journalist de deskundige vraagt wat hij precies bedoelt.



Vermijd verhullend taalgebruikWanneer de journalist verhullend taalgebruik gebruikt dan informeert hij de lezer niet duidelijk. De lezer moet precies weten wat er aan de hand is.

Vermijd passieve werkwoordenDe journalist dient de zinnen zoveel mogelijk actief te laten zijn. Dit bevordert het vlot lezen. De lezer wil nu eenmaal snel op de hoogte raken. Passieve zinnen zijn te herkennen aan het gebruik van het hulpwerkwoord worden.

Vermijd teveel afkortingenAfkortingen zijn alleen toegestaan als ze algemeen bekend zijn, bijvoorbeeld: KRO, ANWB, CAO. Wanneer een instantie een lange naam heeft dan meld je die in het begin met daar achter de afkorting. In het rest van het stuk kan je vervolgens de afkorting gebruiken.

Getallen- Gebruik geen getal aan het begin van de zin. Dat staat grafisch lelijk.
- Getallen beneden de twintig, tientallen en ronde getallen als honderd en duizend wordt voluit geschreven.
- Hoofdtelwoorden die eindigen op honderd of duizend, worden aan elkaar geschreven. Getallen die op een   miljoen of meer eindigen, staan los van elkaar.
- Geldbedragen bij voorkeur in cijfers.
- Getallen in cijfers bij maten, gewichten, data en procenten.

CitatenEr zijn twee soorten citaten:

- de hele zin
- een deel van de zin


Verschillende soorten nieuwsberichten

Er zijn verschillende soorten nieuwsberichten

  • Feitenbericht: in dit bericht worden puur de feiten weergegeven.
  • Vervolgbericht: in de lead het laatste nieuws met een verwijzing naar wat er eerder gebeurd is.
  • Citaatbericht: in de lead staan de belangrijkste citaten van een onderzoek of een toespraak.
  • Handelingsbericht: in de lead staat een samenvatting, daarna wordt het verhaal in chronologische volgorde verteld.

__________________________________________________________________________________________

De krant gaat over de Oscars.
http://www.krantenmaken.nl/index.php?code=gaxngqx









Kony 2012http://www.youtube.com/watch?v=Y4MnpzG5Sqc

Kritiek:http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3224912/2012/03/14/Kritiek-op-Kony-2012-is-onterecht-we-jagen-wel-op-een-oorlogsmisdadiger.dhtml

http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/)/components/actueel/rtlnieuws/2012/03_maart/09/verrijkingsonderdelen/kritiek-op-kony-2012.xml




Eigen mening:Ik wist dit dus nog niet, dus vond het wel een goed initiatief.Alleen gaat Kony 2012 niet alleen om de aandacht voor het probleem, maar gaat er ook vooral veel aandacht uit naar de organisatie.
Zolang ze de plannen die ze nu hebben niet uitvoeren, maar ze slechts voor veel aandacht zorgen waardoor het misschien op een andere manier wel lukt om Kony te stoppen, is het natuurlijk erg fijn dat ze daar zo bij geholpen hebben. Maar het feit dat aandacht goed is, geeft mij nog niet minder vraagtekens bij hun achterliggende gedachtes.

Je kan wel zeggen "iets is beter dan niets", maar het zou heel goed kunnen dat hun ingrijpen het alleen maar erger gaat maken daar. En dat is zeker niet de bedoeling.

Ik heb er geen problemen mee als mensen de organisatie willen steunen, maar probeer eerst de zaak van meerdere kanten te bekijken. Dit soort dingen is altijd gecompliceerd, en een oplossing is nooit zo simpel als "we gaan daar met een leger naartoe en we pakken hem op", want als dat zo was, was Kony allang opgepakt.


__________________________________________________________________________________________



Meervoudige kamer

Onderwerp: Frauderende ambtenaar
De naam van de bedrijf is Fal BV in Duiven

Officier justitie
Hij werd verdacht om 2 feiten. Oplichten 1 februari 2009, 11 december 2011 aannemen van valse naam € 91.000 valselijk ingeleverd.
2e feit is op 1 februari 2009, 5 december 2011 heeft hij krediet betaling valselijk overgemaakt en verandert in zijn rekeningnummer in gemeente Duiven.

De dader licht toe dat het helemaal correct is wat justitie allemaal heeft vermeld. En hij licht toe dat hij gegevens heeft verandert en zo om een betaling bestand van te maken. Dat het bedrag is overgemaakt op zijn rekeningnummer die hij heeft gewijzigd.
Met dit baan is hij begonnen in november 2008, de eerste betaling was in 2009 tot de datum die hij heeft vermeld dus 2011.

Bedrag € 91.126,63 is overgemaakt naar de dader. Hij wist niet van te voren wat voor bedrag er werd overgemaakt. Hij had gedacht dat het om lager bedrag ging hij had vermeld zo 40 tot € 50.000 euro.
Waarom hij dit eigenlijk heeft gedaan is dat hij veel schulden had. Deel van het geld is gebruikt om party te communiceren dus schulden te betalen. En hij heeft aan de politie verklaart dat hij de facturen in één deed.

Hij heeft zich zelf vermeld aan de politie, want hij zag het boven zijn hoofd hangen eb dat hij het niet meer langer kon houden. Er werden controles gedaan voor jaar rekening en hij zag geen uitweg meer.Er ligt dus een aangifte van Fal BV Duiven. De manager had gezegd dat hij een andere baan moest gaan zoeken voor slordigheden.
De dader zei dat het wel verstandig was om een ander baan te zoeken, maar het zal wel moeilijk zijn door de omstandigheden.

1e rechter heeft vermeld dat hij in totaal 3 miljoen schuld open heeft staan. En de 2e rechter vroeg waarom hij eerder is gestopt met dit. De dader zei dat hij niet prettig voelde om
problemen groter te maken. Hij heeft ook gezegd dat digitaal aanpassingen heeft gedaan en niet met hand getekend.
De advocaat van de dader had helemaal niks om bij te voegen. De schulden die de dader had gemaakt was € 8000 onderzoek kosten, € 6000 administratie kosten, achter stalling werk en exclusief BTW.
De dader was eerder in Arnhem 3 jaar gevangenis straf gehad, waarvan 1 jaar voorwaardelijk was. De dader heeft ook duidelijk gemaakt dat hij steun wil hebben.

Tenslotte had de officier het woord hij heeft alles kort samengevat hij heeft vermelde dat de dader boekhouder was van Fal Duiven BV. Hij heeft hele geen inkomen en slechte financiële zaken waarvan hij 3 miljoen schuld heeft.

De uitspraak was dat hij 21 maanden gevangenis straf had gekregen.